måndag 14 april 2008

Fredagen den 25 april annordnar Göteborgs Hedniska Nätverk ett föredrag i samband med utgivningen av översättningen av de kaldeiska oraklen. Föredraget hålls av översättaren Ola Wikander och avslutas med en fest.

”De kaldeiska oraklen”, utgiven på Sitra Ahra förlag, finns att köpa i samband med föreläsningen. Den går även att beställa i samband med anmälan till föredraget till ett kraftigt reducerat pris. Ordinarie bokpris är 240 kr.

Program
19:00 Samling, välkomstdrink
Föreläsning: De kaldeiska oraklen
Enkel mat till lågt pris
Baren The Duck and the Moon öppnar och festen tar vid.

Kostnad
Anmälan och betalning innan den 22 april:
* Föredrag och boken ”De kaldeiska oraklen” – 250 kr
* Endast föredrag – 90 kr
Anmälan och/eller betalning efter den 22 april:
* Föredrag och boken ”De kaldeiska oraklen” – 280 kr
* Endast föredrag – 120 kr
Anmäl er till info.GHN@gmail.com så får ni besked om hur ni betalar in samt vägbeskrivning till festlokalen som ligger i Johanneberg.

Föredraget
De kaldeiska oraklen (100-tal v.t.) är en av de viktigaste källorna till den grekoromerska hedendomens mystik. De räknades under antiken som uppenbarade av gudarna, och hölls högt av tänkare som Proklos och kejsar Julianus. I modern tid har de lästs av och påverkat så skilda personer som GRS Mead och Aleister Crowley. Texten är endast bevarad i form av aforismliknande fragment, som berättar om hur människan med hjälp av teurgiska ritualer kan minnas sitt gudomliga hem och återvända till den ”flammande” andliga världen. Oraklen berättar om hur världen emanerade från den ”Förste Fadern”, vars idéer spred sig som blixtar och gav upphov till alltet, och om gudinnan Hekate, som står mellan vår värld och den gudomliga och kan hjälpa initianden till insikt. Föredraget kommer att behandla Oraklens innehåll, teologi och påverkan på esoterismens historia, liksom det invecklade och intressanta arbetet med översättningen.

Föreläsaren
Ola Wikander är författare, översättare och doktorand vid Centrum för Teologi och Religionsvetenskap i Lund. Han har publicerat tolkningar av äldre mytologiska texter från Främre Orienten, år 2006 gav han ut boken ”I döda språks sällskap”, och nu utkommer han med en översättning från grekiskan av De kaldeiska oraklen på Sitra Ahra Förlag.

Välkommen!
hälsar Göteborgs Hedniska Nätverk

Inga kommentarer: